Cerita


 A Knight's Tale

Beberapa tahun lalu, hati saya benar-benar tertarik dengan satu ‘movie’ yang saya tonton. Tajuknya ialah “A Knight’s Tale”. Filem ini dilakonkan oleh mendiang Heath Ledger, yang begitu dikenali berlakon sebagai Joker di dalam movie Batman, Dark Knight. Beberapa hari lepas, hati saya terdetik kembali mengenang satu babak di dalam movie ini yang benar-benar menyentuh hati saya.Apa yang benar-benar menarik perhatian saya mengenai filem ini ialah satu babak di mana watak William (hero cerita ini) semasa kanak-kanak bertanya kepada ayahnya, “Father, can we change our star?” yang bermaksud lebih kurang, “Ayah, bolehkah kita menukar bintang kita?”

Apa yang dimaksudkan dengan soalan ini ialah bolehkah kita menukar hidup kita kepada hidup yang lebih senang, mewah dan berjaya. Di awal cerita ini, digambarkan ayah William ialah seorang yang hidup susah tetapi sentiasa yakin bahawa anaknya William boleh menukar kehidupannya kepada yang lebih baik.

Fokus saya di sini ialah soalan itu tadi, “bolehkah kita menukar bintang kita?”Jika kita hidup sederhana atau susah sekarang, bolehkah kita tukar cara dan gaya kehidupan kita? Jika kita tidak puas hati dengan pendapatan yang kita dapat sekarang, bolehkah kita menukarnya? Jika kita tidak suka dengan keputusan peperiksaan dan tidak suka cara orang memandang rendah kepada kebolehan kita, bolehkah kita menukarnya? Jika boleh, apakah cara atau jalan yang terbaik dan terjamin?

Hati saya terdetik dan mengimbas kembali babak cerita ini apabila ada seorang saudara (yang ada pertalian darah) datang meminta nasihat kepada saya. Saudara saya ini hidupnya agak susah memandangkan pendapatan suami isteri amat rendah dan mereka pula mempunyai anak seramai 8 orang. Nasihat yang diminta adalah mengenai anaknya (sekolah menengah tingkatan 2) yang sudah mula malas belajar dan selalu mahu ponteng sekolah. Dia bertanya apakah yang boleh dilakukan?Setelah saya berikan beberapa pendapat peribadi saya, saya sampaikan mesej ini kepada saudara saya ini. Mesej ini amat dekat di hati saya. Saya kata padanya, semaikan di dalam diri anak-anaknya dan pastikan anak-anaknya dapat ingat mesej ini.

Mesejnya ialah, jika mereka mahu ‘MENGUBAH BINTANG‘ mereka, PENDIDIKAN adalah satu jalan yang sangat baik. Ada orang mengubah bintang dengan memenangi pertandingan nyanyian dan lakonan, menjadi selebriti, menang loteri, mewarisi harta yang tidak disangka  dan berbagai-bagai cara lagi.Namun tidak semua orang boleh menjadi juara nyanyian atau lakonan. Tidak semua orang boleh menjadi selebriti tiba-tiba. Apa yang semua orang boleh dapat peluang yang sama (atau hampir sama) ialah melalui pendidikan.Pendidikan bukan sahaja menjanjikan segulung ijazah, tetapi memberi peluang untuk meluaskan cara berfikir.

Jika kita boleh berfikir dengan baik, akan terbuka jalan yang lebih luas di hadapan kita tentang cara untuk mengubah hidup kita.Mesej saya ini juga meninggalkan kesan yang amat mendalam kepada saudara saya ini. Ini kerana satu ketika dahulu, semasa dia berpeluang melanjutkan pelajaran, dia tinggalkan peluang tersebut dengan harapan untuk bekerja dan dapat buat duit dengan lebih cepat.

Benar, terus bekerja selepas SPM memberikan pulangan kewangan yang lebih cepat. Namun apabila sampai masanya, ulangan itu akan jadi terlalu kecil dan malangnya, ia tidak boleh diubah lagi.Jadi, inilah pesan saya kepada anak-anak saya, adik saya dan sesiapa yang mengenali diri saya, pilihlah PENDIDIKAN sebagai satu jalan untuk MENGUBAH BINTANG kita.

Anakanda Hana KhalilahAnakanda Hana Khalilah 

Esok, genaplah umur anakanda saya Hana 4 bulan. Hana masih belum pandai meniarap tetapi sejak 2 bulan lepas sudah pandai senyum dan ketawa. Apabila Hana ketawa, saya, isteri dan abang-abang Hana pula akan ketawa. Sememangnya senyuman kanak-kanak yang masih bergelar ‘baby’ sangat menarik perhatian dan menambahkan rasa geram untuk mencubit-cubit pipinya.

Apabila saya ingat-ingat kembali, sebelum saya berkahwin, sebelum saya bertemu dengan isteri saya, saya sudah ada cita-cita tentang nama anak perempuan pertama saya. 2 tahun sebelum saya bertemu isteri saya, saya sudah ada nama “Hana Khalilah” untuk anak perempuan pertama saya. Tidak pasti pula mengapa namun selalu juga saya ceritakan kepada rakan-rakan dan kenalan mengenai perkara ini. Alhamdulillah, isteri saya juga bersetuju dengan nama ini. Jadi, apabila kami sudah tahu tentang jantina anakanda kami seawal 5 bulan dalam kandungan (pertama Darwish dan kedua Danish), kami teruskan dengan memanggil namanya, “Hana Khalilah”.

Moga hidup Hana sentiasa dipenuhi dan disirami kasih sayang keluarga, saudara-mara, sahabat dan sesiapa sahaja yang mengenali dirinya. :)

Selasa lalu, 11 Mei 2010, merupakan satu hari yang amat bermakna dan berbeza buat diri saya apabila berpeluang bersemuka dengan seorang pakar memori bertaraf dunia, Dr Koh Ming Kwang. Apabila disebut nama beliau, saya terbayang seorang yang sudah berumur dan kelihatan seperti seorang professor di universiti. Namun apa yang mengejutkan saya ialah beliau rupa-rupanya 2 tahun lebih muda daripada saya!

Bersama Dr Koh Ming KwangBersama Dr Koh Ming Kwang

Di dalam buku saya yang kedua, Menjadi Remaja SmartStudy – Kemahiran Belajar yang diterbitkan pada tahun 2007, saya ada sebutkan nama beliau. Jika tidak silap saya, beliau pernah memenangi tempat kelima pertandingan memori peringkat dunia. Di dalam program SmartStudy Memory Skills, saya ada terangkan kepada pelajar betapa mencabarnya pertandingan memori peringkat dunia ini. Dr Koh berjaya menduduki tempat kelima jadi itu merupakan satu pencapaian yang sangat mengkagumkan.

Dr Koh juga ada mendidik ribuan pelajar dalam menguasai teknik memori ini. Salah seorang anak muridnya telah berjaya memenangi tempat pertama dalam Pertandingan Memori Dunia. Ini menunjukkan kesungguhan dan kehebatan beliau sebagai seorang guru dalam mendidik anak murid beliau hingga berjaya.

Selasa lalu, pertemuan kami adalah untuk berkenal-kenalan. Dalam masa yang saya, saya tidak lepaskan peluang bagi memohon agar beliau sudi menjadi mentor saya dan juga mendidik saya dengan lebih mendalam tentang teknik memori yang berkesan. Saya percaya, dengan tunjuk ajar beliau, saya dapatkan tingkatkan lagi kemahiran dan penguasaan saya terhadap teknik-teknik memori yang telah saya kembangkan selama ini. Saya juga benar-benar menaruh harapan agar persahabatan dan hubungan mentor mentee dengan Dr Koh ini akan memberi manfaat yang besar kepada peserta-peserta program SmartStudy Memory Skills yang akan datang.

 Gambar Hiasan - SK Bandar Baru UdaGambar Hiasan - SK Bandar Baru Uda

Beberapa hari lepas, setelah selesai menjalankan program SmartStudy Learning Skills di sebuah sekolah menengah di Pasir Gudang Johor, seorang pelajar perempuan tingkatan 5 menghampiri saya. Dia meminta kebenaran bagi mengambil gambar bersama saya. Setelah mengambil gambar, dia berkata,

“Cikgu, saya nak ucapkan terima kasih.”

“Sama-sama. Kenapa ya?” Soal saya ingin tahu.

“2 tahun lepas, semasa saya hampir menduduki peperiksaan PMR, saya tonton motivasi pagi TV3 yang cikgu kendalikan. Masa tu cikgu beritahu kalau hendak hilangkan tekanan perasaan semasa peperiksaan, kita kena bayangkan bagaimana peperiksaan sudah berakhir dan betapa kita rasa gembira kerana berjaya menjawab soalan dengan baik. Saya buat apa yang cikgu beritahu. Alhamdulillah, saya berjaya dalam PMR cikgu. Tahun ini saya akan ambil SPM pula.”

Saya tersenyum. Tahun ini pelajar ini dapat bersemuka dengan saya bagi mempelajari beberapa teknik belajar berkesan dengan lebih lanjut.

Gambar Hiasan - SK Bandar Baru Uda

Pengalaman ini membuat saya terfikir tentang beberapa perkara semasa saya memandu pulang ke Kuala Lumpur. Apakah perkara penting yang baru berlaku sebentar tadi? Apakah faedah yang pelajar tadi perolehi dengan memberitahu saya tentang pengalamannya? Jika dia tidak beritahu saya mengenai perkara itu dan diamkan sahaja, dia tetap telah berjaya dengan cemerlang di dalam peperiksaan PMR 2 tahun lalu. Jadi, apakah kepentingan peristiwa ini?

Bagi saya, apa yang perlu difikirkan di sini ialah kita perlu menghargai apa yang diajarkan kepada kita tidak kira sekecil manapun pengajaran tersebut. Apa yang pelajar ini lakukan ialah dia meluahkan rasa syukur dan terima kasihnya kepada saya walaupun saya rasa terlalu kecil perkara yang mungkin telah saya sumbangkan. Malah saya percaya kejayaannya tidak ada kena mengena langsung apa yang ditontonnya. Dia berjaya kerana berkat usaha gigihnya dan juga berkat doa ibu bapa, guru dan kenalannya. Persoalannya sekali lagi, apakah kepentingan peristiwa mengucapkan terima kasih ini?

Bagi saya, satu perkara paling penting mengenai peristiwa ini ialah, apa yang pelajar ini lakukan membuat saya rasa gembira, tenang, syukur dan seronok. Sebagai seorang guru, walau saya cuba merendah diri serendah mana sekalipun, saya tetap rasa gembira dan puas apabila anak murid saya dapat manfaat. Ia menguatkan lagi semangat saya untuk berusaha mencari jalan lain bagi membantu mereka.

Gambar Hiasan - SK Bandar Baru Uda

Percaya atau tidak, pelajar tadi tidak memperoleh apa-apa faedah langsung dengan memberitahu saya perkara tersebut kerana saya bukan guru yang mengajarnya sekarang. Apa yang dilakukannya memberi satu faedah kepada saya kerana ia semakin meningkatkan semangat dan keyakinan diri saya. Saya rasa semakin terkejut apabila tersedar bahawa

seorang pelajar yang baik bukan sahaja dapat terima ilmu yang disampaikan oleh gurunya, malah dapat meningkatkan semangat dan keyakinan diri gurunya hingga guru tersebut boleh berkhidmat dengan lebih baik lagi pada masa akan datang’.

Hasilnya, pelajar-pelajar lain akan turut mendapat faedahnya.

Saya tersenyum sepanjang perjalanan dari Johor ke Kuala Lumpur memikirkan tentang perkara ini. Dulu saya fikir seorang guru yang baik mampu menaikkan semangat dan keyakinan diri anak muridnya. Kini saya tersedar yang anak murid juga mampu menaikkan semangat dan keyakinan diri seorang guru.

Jadi, apa kata

 • Jika kita seorang anak murid (tidak kira dalam bidang ilmu apa sekalipun), ucapkan terima kasih kepada guru kita walaupun tidak kelihatan apakah faedah yang bakal kita perolehi daripada perbuatan tersebut.
 • Jika kita seorang guru, hargai segala ucapan dan pemberian anak murid kita. Walaupun anak murid hadiahkan hadiah sekecil satu ucapan selamat, kita boleh gunakannya sebagai satu alat untuk menguatkan lagi semangat dan keyakinan kita bagi terus berjuang menyampaikan ilmu kepada anak bangsa.

(Gambar hiasan: Bersama pelajar tahun 6 Sekolah Berprestasi Tinggi Johor, SK Bandar Baru Uda)

Osman Affan 

Jumaat lalu, 26 Mac 2010, saya berada di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur bagi menjayakan seminar pendidikan yang bertajuk “Adakah buku pendidikan bosan dibaca ?”. Dua ahli panel dijemput bagi menjayakan seminar ini iaitu Tuan Fauzul Naim dan saya sendiri.

Sebelum saya memberi komen tentang tajuk seminar ini, saya terangkan kepada hadirin bahawa lebih kurang 5 tahun lalu (tahun 2005), saya pertama kali datang ke Pesta buku ini dengan harapan untuk menjadi penulis. Bolehkah anda teka siapakah yang saya jumpa untuk menceritakan hasrat saya ini?

Ya, saya jumpa Tuan Fauzul Naim yang ketika itu masih memegang jawatan sebagai pengurus PTS Millenia. Saya terangkan kepada beliau bahawa saya telah menulis sebuah buku mengenai pelajar cemerlang tetapi saya tidak pasti berapa panjang ia sepatutnya ditulis. Ketika itu saya tidak tahu sama ada apa yang saya tulis terlalu panjang, terlalu pendek atau isi kandungannya tidak memenuhi apa yang dikehendaki oleh penerbit.

Tuan Fauzul telah meluangkan masa menerangkan dengan panjang lebar mengenai buku bagaimana yang dicari di dalam pasaran. Jadi, beliau telah bersetuju menerima manuskrip pertama saya. Setelah beliau meneliti manuskrip tersebut (beberapa minggu kemudian), beliau menasihatkan saya agar buku saya itu dipecahkan kepada 2 bahagian kerana ia agak panjang. Jadi, terbitlah buku saya yang pertam bertajuk “Persediaan Minda Pelajar Cemerlang”. Beberapa bulan kemudian, terbit pula buku yang kedua yang bertajuk “Kemahiran Belajar”. Buku-buku ini semua termasuk di bawah siri buku Menjadi Remaja SmartStudy hasil tulisan saya. Di situlah bermulanya zaman penulisan saya bersama PTS.

Osman Affan               Osman Affan

Kenangan manis ini terimbas kembali apabila saya duduk berdua di atas pentas bersama Tuan Fauzul Naim. Kali ini kami berdua diminta mengulas mengenai masa depan buku pendidikan dan bagaimana caranya untuk menarik lebih banyak minat untuk membaca buku-buku di bawah kategori pendidikan.

Secara umumnya, seminar ini berjalan dengan sangat lancar. Terdapat beberapa soalan daripada audiens. Satu soalan menarik yang membuat saya ingin benar menjawabnya ialah mengenai isi kandungan buku motivasi yang dikatakan sama sahaja. Ia menimbulkan rasa bosan untuk membacanya.

Komen saya, benar, ada banyak isi kandungan di dalam buku-buku motivasi dan pembangunan diri yang kelihatan sama. Namun, apa yang patut difikirkan ialah satu topik yang sama akan jadi sangat berbeza pemahamannya apabila diceritakan oleh beberapa orang yang berbeza. Saya berikan satu contoh yang jelas, jika ada 500 orang yang melihat satu kemalangan jalan raya, kita akan boleh mendengar 500 versi kisah kemalangan tersebut. Ceritanya tetap sama iaitu kisah kemalangan tersebut tetapi penceritaannya pasti sangat berbeza. Fokusnya juga sangat berbeza. Ada yang bercerita tentang darah, ada yang bercerita tentang kereta remuk dan ada yang bercerita tentang ‘traffic jam’.

Apa yang menariknya, semakin banyak versi cerita yang kita dengar, semakin jelaslah kita dengan apa yang berlaku sebenarnya. Jadi, tidak perlu mengeluh kalau kita membaca tentang satu topik atau isu yang sama dalam beberapa buku berbeza. Satu berita baiknya, jika kita mula rasa terdapat isu yang sama diceritakan di dalam beberapa buah buku, itu bermaksud kita sudah banyak membaca buku.

Ini terbukti kerana kita sudah boleh ingat isu utama dalam buku-buku tersebut. Apa yang perlu dilakukan sekarang ialah kita perlu melihat sudut-sudut yang berbeza di dalam isu atau topik tersebut. Satu hari, apabila kita sudah mula nampak perbezaan sudut perbincangan mengenai sesuatu isu itu, kita sudah mula menjadi seorang pakar dalam isu tersebut. :)

Osman Affan

Terima kasih kepada Tuan Yusri daripada PTS Pro yang sudi menjemput saya dan terima kasih kepada Tuan Aizat, juga daripada PTS Pro kerana menjadi moderator yang memudahkan dan melancarkan perjalanan seminar ini.

Semalam saya berada di wisma radio RTM untuk merakamkan beberapa lagi slot untuk segmen Reflection di siaran Traxx.fm dan juga beberapa episod untuk rancangan Anakku di siaran Salam.fm.

Setakat ini, saya sudah merakamkan lebih kurang 13 episod segmen Reflection, 10 minit setiap 1 episod yang di siarkan biasanya pukul 7.45 malam Traxx.fm. Segmen Reflection merupakan segmen kelolaan Jakim dan biasanya menyentuh persoalan agama. Peranan saya pula ialah membincangkan beberapa topik dan saya cuba kaitkan pengetahuan psikologi dan cuba Agama Islam. Kedua-duanya mempunyai kaitan yang amat rapat sebenarnya meskipun kadangkala sukar untuk melihatnya.

NoraDi dalam rancangan Anakku pula, saya telah rakamkan lebih kurang 8 episod, 12 minit setiap 1 episod. Antara topik-topik yang saya bincangkan ialah bagaimana untuk berkomunikasi dengan anak-anak dan bagaimana untuk memupuk semangat dan keyakinan diri dalam anak-anak.

Semasa membuat rakaman semalam, saya berpeluang buat pertama kali bertemu dengan penyanyi terkenal tanahair iaitu Nora. Beliau ketika itu juga sedang merakamkan segmen Pesona untuk siaran Salam.fm.

Terima kasih saya ucapkan kepada Puan Norlida daripada Jakim dan pengelola untuk Traxx.fm dan terima kasih kepada Puan Hasnida yang mengelolakan rancangan Anakku untuk Salam.fm. Semoga perkongsian yang telah dirakamkan dapat memberi manfaat dan faedah kepada para pendengar.

Harian MetroHari ini artikel dan temubual saya bersama Kak Noriah, wartawan Harian Metro disiarkan di dalam akhbar Harian Metro. Tajuk artikel ini ialah Rehat seketika, elak tekanan – Debaran boleh ganggu persediaan pelajar hadapi peperiksaan.

Di dalam artikel ini saya terangkan beberapa tips untuk mengurangkan kadar tekanan perasaan yang dialami oleh pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan, terutamanya pelajar SPM dan STPM.

Saya juga terangkan beberapa tips bagaimana ibu bapa atau penjaga boleh membantu dalam mengurangkan kadar tekanan perasaan ini. Ini adalah kerana jika pelajar tertekan, mereka akan hadapi kesukaran dalam membuat persediaan yang baik menjelang peperiksaan.

Satu ungkapan saya yang ditulis di dalam artikel ini ialah

“Jika anda sedang membuat persiapan terakhir untuk peperiksaan dan mula berasa resah, gelisah, tidak tenteram dan tidak boleh menumpukan perhatian, mohonlah bantuan ibu bapa serta keluarga.”

Dapatkan akhbar Harian Metro hari ini.

ironmanPada satu malam, anak sulung saya, Darwish yang akan genap umur 4 tahun tidak berapa lama lagi tiba-tiba berkata kepada saya, ‘Abah, Darwish nak lampu tu.” sambil menunjukkan ke arah lampu bulat di siling rumah saya.

“Darwish nak buat apa?” Soal saya.

“Darwish nak letak kat dada.” Sambil memegang bahagian tengah dadanya. Isteri saya merasa hairan lalu bertanya, “kenapa nak letak lampu kat dada?”

Saya sudah tersenyum. Saya sudah tahu mengapa Darwish mahu buat begitu. “Darwish nak jadi Ironman.” Jawab Darwish tegas. Saya suami isteri ketawa mendengar jawapan yang sangat bersungguh-sungguh  ini.

IronmanDaripada gelagat anak saya ini, banyak sungguh perkara yang bermain di fikiran saya. Antara yang saya fikirkan ialah betapa kanak-kanak mudah mahu mencontohi apa sahaja yang mereka lihat. Apa yang menggembirakan saya ialah bagaimana anak saya boleh mengaitkan lampu siling itu seperti lampu di dada Ironman. Ini bermakna sekurang-kurangnya anak saya ini normal cara pemikirannya. :)

Namun apa yang lebih banyak saya fikirkan ialah bagaimana kanak-kanak selalu bercita-cita dan berangan-angan untuk menjadi sesuatu atau seseorang yang sangat hebat. Adakah anda masih ingat ketika zaman kanak-kanak dulu? Apakah hero atau watak-watak pujaan anda? Adakah ia Superman? Batman? Ultraman? Power Rangers? Gaban?

Pernahkah anda berlagak dan beraksi seperti watak-watak kegemaran anda ini? Pernahkah anda hampir percaya bahawa anda ada kuasa seperti Spiderman atau sekurang-kurangnya kuasa untuk terbang seperti Superman?

Adakah anda masih meminati watak-watak itu sekarang? Adakah watak-watak itu memberi kesan kepada personaliti anda dulu dan sekarang?

IronmanSebahagian daripada kanak-kanak yang meminati watak-watak ini akan lupa dan hilang minat apabila mereka meningkat dewasa. Namun sebahagian daripada mereka kekal begitu dan masih begitu sayangkan watak-watak superheroes tadi. Persoalannya, mengapa kanak-kanak malah orang dewasa begitu minat dengan watak-watak superheroes ini?

Saya sendiri masih lagi minat cerita-cerita yang dibuat berdasarkan fantasi superheroes ini. Kadangkala, malu juga rasanya apabila berminat untuk menonton cerita seperti Spiderman, Batman atau X-Men. Watak yang paling saya minati daripada dulu hingga sekarang pula ialah Superman. Hmm… Nanti orang kata macam budak-budak pula.

Namun setelah saya fikir-fikirkan, saya faham mengapa saya sangat minat dengan watak-watak yang mempunyai kelebihan kuasa yang unik berbanding orang lain. Sejak dulu, saya ada keinginan untuk jadi berbeza (dalam erti kata yang baik) berbanding orang lain. Menurut kajian psikologi pula, keinginan ini didorong secara semulajadi oleh keinginan diri untuk dihargai dan dikagumi. Mana tidaknya, kuasa hebat luar biasa dan kebolehan menolong orang akan membuat diri disanjungi.

Sekarang, setelah memahami tentang dunia realiti, saya faham bahawa kelebihan dan keunikan tidak semestinya datang daripada kuasa luar biasa. Bukan hanya kuasa luar biasa sahaja yang mampu menolong orang lain. Tanpa kuasa luar biasa juga kita boleh jadi unik dan ada kelebihan berbanding orang lain.

SupermanSaya percaya, jika kita lihat disekeliling kita, pasti dapat kita lihat superheroes dalam bentuk yang berbeza. Mereka tidak memakai kostum berwarna-warni atau menutup muka dengan topeng hitam.

Antara mereka ini, ada yang datang dalam bentuk kebolehan, bakat dan ketabahan untuk mengajar seperti guru-guru disekolah. Ada yang datang dalam bentuk kebijaksanaan menjalankan perniagaan hingga mampu menderma beribu-ribu malah berjuta-juta ringgit kepada orang-orang yang memerlukan.

Jadi, kalau kita adalah seorang guru, kita mungkin juga seorang superhero kepada anak-anak  murid kita. Jika kita seorang ibu atau ayah,  kita adalah superhero kepada anak-anak kita. Jika kita sebagai ahli masyarakat, kita boleh jadi superhero yang sentiasa bersedia untuk menghulurkan bantuan apabila ada yang memerlukan.

Tidak kira jenis superhero yang mana kita ingin jadi sekalipun, semoga ia dapat menambahkan ketenangan dan kesejahteraan hidup, bukan sahaja untuk orang yang ditolong, tetapi untuk diri kita sendiri. Selamat menjadi superhero! :)

Program Tuisyen Rakyata Selangor 

Sabtu lalu, 18 Julai 2009, saya berada di Quality Hotel Shah Alam bagi menjayakan satu slot bersama guru-guru yang terlibat dalam Program Tuisyen Rakyat Selangor. Program ini dihadiri hampir 100 orang guru yang bertugas mengajar dan mengendalikan kelas-kelas tuisyen yang diberikan secara percuma kepada pelajar-pelajar di Negeri Selangor.

Sejak awal tahun, saya turut terlibat dalam Program Tuisyen Rakyat Selangor ini. Namun penglibatan saya bukanlah sebagai guru tuisyen. Tugas saya ialah menjalankan program sehari SmartStudy Learning Skills untuk pelajar-pelajar tuisyen ini di beberapa zon yang terpilih. Maklumbalas pelajar mengenai program tersebut boleh dibaca di www.OsmanAffan.com/testimoni.htm .

Osman Affan

Kali ini, saya berdepan dengan guru-guru pula. Tajuk yang diberikan kepada saya ialah Petua Mengajar Berkesan. Topik ini sangat dekat di hati saya. Ini kerana saya juga berasal daripada guru yang mengajar tuisyen. Tambahan pula, saya benar-benar rasa begitu penting untuk setiap guru mempunyai teknik dan kebolehan untuk mengajar dengan baik. Apabila seorang guru boleh mengajar dengan baik, peluang untuk menukarkan seorang murid biasa kepada murid yang luar biasa cemerlangnya adalah lebih besar.

Di dalam program ini saya kongsikan bersama guru 4 topik utama iaitu:

 • Prinsip mengajar
 • Petua mengajar
 • Etika mengajar
 • Salam Mesra

Kesemua topik ini berkisar mengenai bagaimana seorang guru boleh mengajar dengan lebih baik. Malah lebih penting lagi, jika ia diamalkan, seorang guru akan menjadi seseorang yang hebat dan pakar dalam subjek yang diajarnya.

Satu contoh mudah yang saya berikan adalah pengalaman saya sendiri mengajar tuisyen. Ramai yang tahu, pelajar yang menghadiri tuisyen selalunya terdiri daripada pelajar yang agak lemah daripada segi pencapaian akademik. Ada juga yang sudah cemerlang namun jumlahnya tidak seramai yang kurang cemerlang. Jadi cabaran mengajar tuisyen ialah seorang guru tuisyen perlu membuat pelajar faham dalam masa yang singkat berbanding dengan guru yang mengajar di sekolah.

Osman Affan

Jika guru tuisyen asyik merungut mengatakan bahawa anak muridnya lemah, tidak ada asas dan tidak berpotensi untuk skor A dalam peperiksaan, sudah tentulah tidak ada apa-apa lagi yang boleh dilakukan. Namun, jika seorang guru tuisyen itu mula berfikir, “bagaimana aku boleh buat pelajar ini lebih mudah faham?” atau “apa agaknya cara terbaik untuk buat pelajar aku ni ingat dan kuasai topik ni dengan secepat mungkin?”, saya percaya satu perubahan besar akan berlaku.Buat Duit Dengan TuisyenBukan sahaja guru ini mula akan berfikiran positif, beliau juga akan mula mengasah dan meningkatkan kebolehannya untuk mengajar.

Apabila saya amalkan teknik ini, saya dapati diri saya sentiasa mencari jalan untuk memajukan cara saya menyampaikan sesuatu. Akibatnya, saya sentiasa (sengaja atau tidak sengaja) jumpa cara dan kaedah terbaik untuk menyampaikan sesuatu. Cara dan kaedah itu pula bukan sahaja sesuai untuk digunakan kepada pelajar, malah juga kepada peserta yang mengikuti program-program kendalian saya seperti program Mind Power dan juga program-program Public Speaking. Hasil daripada cara berfikir begitu juga membuat saya dapat menghasilkan beberapa buku mengenai teknik belajar seperti Persediaan Minda Pelajar Cemerlang, Kemahiran Belajar dan juga Tenang Menjawab Soalan Peperiksaan. Bayangkan apa akan jadi jika semua guru boleh amalkan cara berfikir tadi dan akhirnya semua menjadi pakar dan menulis dalam bidang kepakaran masing-masing?

Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada En Hamdan Bin Sapar yang telah menjemput saya bagi menjayakan program ini. Saya doakan agar Program Tuisyen Rakyat Selangor ini berjaya mencapai matlamat yang telah ditetapkan supaya hasilnya dapat dinikmati oleh anak-anak bangsa kita sendiri.

Catatan: Maklumat lanjut mengenai Prinsip mengajar, petua mengajar dan etika mengajar boleh dibaca di dalam buku saya yang bertajuk ‘Buat duit dengan tuisyen’ terbitan PTS Professional.

 Hello On Two RTM2

Pagi tadi, saya berada di Angkasapuri sebagai tetamu undangan rancangan Hello On Two, satu siaran langsung saluran RTM2. Hari ini segmen ini dikendalikan oleh Terrence dan Angie. Sudah beberapa kali rasanya saya hadir sebagai tetamu dan dikendalikan oleh dua hos yang sangat riang dan ceria ini. :) Tajuk untuk kali ini ialah ‘Who is a better messenger, man or woman’ atau dalam Bahasa Melayunya, siapakah penyampai mesej yang lebih baik, lelaki atau perempuan?

Bagi saya, topik ini terasa agak berat kerana dengan hanya berbekalkan apa yang saya sudah tahu, saya tidak dapat menjawab soalan tersebut. Ini menyebabkan saya terpaksa buka semula beberapa buku mengenai teknik komunikasi yang saya ada dan saya juga terpaksa lakukan beberapa carian melalui internet. Jika soalan ini ditanyakan kepada anda, apakah yang akan anda jawab? Lelaki atau Perempuan? Hmmm……

Apa yang saya jawab tadi, kita tidak boleh katakan dengan jelas atau muktamad bahawa lelaki atau perempuan yang lebih baik dalam menyampaikan mesej. Namun ada satu fakta yang saya kongsikan bersama Terrence dan Angie. Apa yang saya jelaskan tadi,

“Menurut pembacaan saya, secara umumnya, kebanyakan lelaki (bukan semua) adalah tergolong dalam kategori yang disebut ‘Global Learner’. Ia bermaksud, lelaki lebih suka melihat sesuatu dalam gambaran yang besar (big picture). Perempuan pula kebanyakannya (bukan semua) tergolong dalam kategori ‘Analytical Learner’. Ia bermaksud perempuan kebanyakannya suka melihat sesuatu dengan lebih terperinci. Sebagai contoh yang mudah, jika kita berikan peta kepada orang lelaki dan orang perempuan, yang manakah akan dapat mencari sesuatu destinasi dengan lebih berkesan? Ramai yang akan menjawab lelaki (termasuk hos Hello On Two, Angie) akan dapat cari destinasi atau lokasi dengan berkesan.

Mengapa? Kerana kebanyakan lelaki akan membayangkan destinasi yang hendak dituju di dalam minda mereka menggunakan gambaran keseluruhan. Jadi mereka akan sentiasa sedar di mana mereka berada sekarang dan tahu bagaimana hendak ke destinasi dengan lebih cepat dan berkesan.

Perempuan pula (bukan semua) hadapi masalah kerana mereka sangat memerhatikan perkara-perkara yang kecil. Jika diberi peta dan disuruh cari jalan, mereka akan leka dengan apa yang mereka boleh lihat disekeliling mereka.”

Hello On Two RTM2

Apa kaitan ini semua dengan siapa lebih berkesan dalam menyampaikan mesej? Kaitannya begini.

Saya percaya, jika kita mahu dapatkan sesuatu mesej dengan ringkas, padat dan hanya isi penting sahaja yang diperlukan, lelaki lebih baik untuk menyampaikan mesej-mesej begini. Ini kerana lelaki selalunya bercakap dengan ringkas dan terus kepada isu atau isi penting yang hendak disampaikan. Masalahnya, disebabkan lelaki terlalu fokus kepada isi penting, mereka leka dan kurang peka kepada perkara-perkara kecil yang mereka dengar. Sebagai contoh, berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya, orang lelaki lebih mudah lupa nama orang yang baru dikenalinya. Baru kenal, baru tanya nama, beberapa minit kemudian, tanya sekali lagi. Kemudian, lupa lagi. Berbeza dengan perempuan, mereka lebih mendengar sesuatu dengan lebih teliti jadi maklumat yang bakal mereka sampaikan adalah lebih khusus dan terperinci.

Banyak lagi yang kami bincangkan sebenarnya. Namun kesimpulannya, kita tidak boleh mengatakan lelaki atau perempuan yang lebih berkesan dalam menyampaikan sesuatu mesej kerana ada banyak perkara yang perlu difikirkan. Walau apa pun, satu perkara yang kita perlu tahu bahawa menyampaikan mesej dengan berkesan adalah satu kemahiran yang boleh dipelajari. Jadi jika orang selalu merungut yang mereka sukar faham apabila kita sedang menerangkan sesuatu, kita boleh pelajari teknik dan kemahiran untuk menjadi penyampai mesej yang lebih baik.

Hello On Two

Selamat menyampaikan mesej dengan lebih berkesan! :)

 Osman Affan di Sarawak

Dalam proses mengemaskin blog saya siang tadi, saya terbaca satu komen yang ditulis oleh seorang bekas pelajar saya daripada SMK Menerong, Kuala Berang Terengganu. Komen itu berbunyi (saya perbetulkan ejaan dan tukarkan daripada loghat Terengganu kepada loghat biasa)

“Salam cikgu…sy ex-student SMK Menerong…maybe cikgu dah tak ingat saya dan kawan2 lain kan? hehe..takpe..janji saya ingat lagi cikgu..masa cikgu 1st datang SMK Menerong..saya form 3..saya ingat lagi..dulu cikgu beritahu cikgu ni akan jadi motivator..akhirnya,cikgu dah berjaya ek…Congratulati0n cikgu!!!”~Basyariah, Ex-SMK Menerong

Pada pendapat saya, bagi seorang guru, apabila ada anak murid yang masih ingat tentang dirinya, ia merupakan satu penghargaan yang amat besar. Terima kasih. Sebab itulah kalau kita ada terserempak dengan mana-mana guru yang pernah mengajar kita, usahakan untuk menegur mereka. Tidak perlu bimbang jika mereka sudah lupa kerana apa yang pentingnya, ingatan kita buat mereka sudah cukup boleh menggembirakan hati mereka.

Kali pertama saya datang ke SMK Menerong yang dimaksudkan oleh Basyariah ialah pada bulan Mac 2003. Saya meninggalkan SMK Menerong pada Jun 2003. Di dalam buku dan penulisan saya yang lepas, saya ada ceritakan tentang SMK Menerong ini dan kesannya kepada diri saya dalam industri pendidikan ini.

Osman Affan

Apabila saya baca komen Basyariah ini, saya terfikir, saya pernah beritahu pelajar saya bahawa saya akan jadi motivator? Hmmm…mungkin saya sudah terlupa perkara tersebut tetapi ia tidak mustahil. Apa yang saya benar-benar ingat, setiap kali saya mengajar, lima minit terakhir saya akan kongsikan dengan pelajar saya sama ada mutiara kata atau saya kongsikan teknik-teknik belajar berkesan yang boleh mereka gunakan. Lima minit terakhir ini adalah sesi yang paling menyeronokkan saya. Besar kemungkinan inilah yang mendorong saya lakukan apa yang saya lakukan sekarang ini.

Hasil perkongsian ini, saya lihat pelajar ada memberikan maklumbalas yang baik daripada segi meningkat semangat untuk belajar dan ketahanan mental apabila menghadapi topik-topik yang susah. Ini benar-benar memberi saya ilham bahawa mana-mana pelajar yang didedahkan kepada teknik yang betul, mempunyai peluang yang besar untuk berjaya dengan cemerlang.

Jadi, ketika itu, saya mungkin ada luahkan kepada pelajar saya bahawa saya bercita-cita mahu kongsikan semua teknik belajar yang saya tahu. Hasrat dan cita-cita saya ketika itu sebenarnya bukan hendak menjadi motivator tetapi jurulatih (trainer) teknik belajar. Namun di Malaysia kita jarang mendengar gelaran ‘Study Skill Trainer’. Gelaran yang biasa digunakan ialah Pakar Motivasi atau Motivator.

Kadangkala ada rasa kebimbangan dalam diri saya untuk menerima gelaran sebagai seorang motivator kerana tugas seorang motivator adalah sangat berat (pada pandangan saya). Namun, demi keyakinan diri, saya anggap gelaran itu adalah sebagai satu doa yang baik untuk diri saya.

Osman Affan

Bagaimana dengan anda, sahabat-sahabat pembaca yang saya hormati sekalian? Adakah anda ada apa-apa cita-cita yang masih belum ditunaikan? Soalan lebih penting, adakah anda masih berusaha untuk mendapatkan cita-cita itu atau sudah melupakannya disebabkan halangan dan rintangan yang sentiasa melintas di hadapan anda?………………………………………..

Saya ucapkan selamat mencapai impian….. Semoga apa yang kita benar-benar idamkan, benar-benar menjadi milik kita….

Dian Iman 

Selasa lalu, 30 Jun 2009, saya telah selesai menjalankan rakaman buat kali kedua untuk siaran tv Dian Iman. Rancangan ini ditayangkan di RTM1 dan berada di bawah kelolaan Jakim. Rakaman sebanyak 4 episod ini dijalankan di Putrajaya.

Sebanyak 4 episod yang berjaya dirakamkan. Tajuk-tajuk bagi episod ini ialah

 1. Mengawal tekanan perasaan.
 2. Membina keyakinan diri anak-anak.
 3. Mengenali sumber keyakinan diri.
 4. Petua memikat hati rakan sebaya.

Terima kasih saya ucapkan kepada Ustaz Zul selaku penerbit rancangan ini dan juga kepada Cik Fasihah selaku pegawai yang berurusan dengan pihak saya sejak awal lagi.

Azizi AliBeberapa minggu lalu saya berpeluang bertemu muka dengan Abang Azizi Ali yang terkenal sebagai Jutawan Hartanah. Tujuan pertemuan saya dengan beliau ialah untuk saya menemuramah beliau tentang rahsia kejayaan beliau. Pertemuan ini diadakan di pejabat beliau di Kelana Jaya. Satu perkara khusus yang saya ingin tahu ialah apakah pandangan beliau mengenai kepentingan menulis matlamat. Ada 2 perkara menjadi isu di sini, pertama, adakah matlamat itu penting, dan kedua, adakah ia perlu ditulis?

Saya mendapat jawapan-jawapan yang sangat menarik daripada Abang Azizi Ali ini. Sebagai contoh beliau ada ceritakan bagaimana sebelum beliau bergelar jutawan, beliau ada membaca sebuah buku mengenai menetapkan matlamat. Buku itu mencadangkan agar beliau menulis sepucuk surat kepada diri beliau sendiri yang mengatakan “Tahniah, anda telah berjaya menjadi seorang jutawan!”.

Wealth SummitKata beliau, cadangan itu bunyinya sangat tidak masuk akal dan pelik. Namun, beliau rasa tidak rugi kalau ia dilakukan. Kalau rugi pun mungkin rugi sekeping kertas agaknya. Setelah beberapa lama, beliau terlupa akan surat itu kerana ia telah disorokkan ke dalam sebuah buku bacaan beliau. Secara tidak sengaja, beliau terjumpa semula surat itu dan apabila beliau membacanya, apa yang tertulis itu sudah menjadi kenyataan.

Cerita ini sangat menyeronokkan apabila saya dengar kerana bunyinya sangat mudah untuk dilakukan. Namun ada satu kebimbangan. Jika benar menulis matlamat boleh membuat kita senang mendapatnya, mengapa ramai orang tidak menulis matlamat. Satu kebimbangan lagi, saya tanya kepada beliau, apa yang harus saya jelaskan kepada orang-orang yang tidak percaya bahawa menulis matlamat boleh memudahkan untuk kita mencapai sesuatu?

Abang Azizi Ali dengan tenang menjawab soalan ini. Kata beliau, benar, tidak semua orang akan terima idea kepentingan menulis matlamat. Ini kerana ia ‘terlalu mudah’, ‘its too simple’. Takkanlah sesuatu yang begitu mudah boleh jadi begitu berkesan?

Namun, kata Abang Azizi Ali lagi, dalam dunia ni, ada benda yang susah (complicated) dan ada benda yang senang (simple). Realitinya, menulis matlamat terletak dalam kategori senang dan sebab itulah ramai yang sukar menerimanya.

Saya sangat bersetuju dengan pendapat beliau ini. Dalam program-program yang saya jalankan, teknik menetapkan matlamat adalah salah satu topik besar yang saya kongsikan. Pernah juga saya jumpa peserta-peserta yang langsung tidak mahu membuka minda mereka untuk melihat kepentingan menulis matlamat. Namun mana-mana peserta yang berani membuka minda dan  mula menulis matlamat apa yang ingin dicapai dalam hidup, mereka selalunya sangat terkejut apabila apa yang dirasakan selama ini mustahil, rupa-rupanya sangat boleh dicapai.

Saya ucapkan ribuan terima kepada Abang Azizi Ali dan juga staff True Wealth SB yang banyak membantu dalam proses temuramah ini. Hasil temuramah ini akan saya kongsikan dengan peserta-peserta program SmartStudy dan program-program Mind Power yang saya jalankan bersama pelajar dan juga kakitangan swasta dan kerajaan.

Ada satu lagi ulasan saya mengenai perbualan saya dengan Abang Azizi Ali yang saya lakukan lebih kurang 2 tahun lalu. Beliau juga ada ceritakan satu falsafah kejayaan dirinya yang patut kita ketahui dan bolehkita amalkan. Sahabat-sahabat pembaca sekalian boleh membacanya di http://www.motivasibelajar.com/mutiara-kata/mutiara-kata.html

 IMR

Pada 15 hingga 16 Jun yang lalu, saya buat pertama kalinya berpeluang mengendalikan program bersama kakitangan Institute of Medical Research, Kuala Lumpur. Intitut ini betul-betul terletak di sebelah Hospital Besar Kuala Lumpur. Program ini disertai oleh staff-staff IMR yang terdiri daripada Doktor-doktor perubatan, kakitangan penyelidikan dan juga beberapa orang kakitangan sokongan. Ini juga merupakan pengalaman pertama saya mengendalikan program untuk peserta yang bertaraf doktor perubatan.

Ini merupakan sebahagian daripada program Motivasi Insan Cemerlang yang dianjurkan oleh pihak IMR sendiri dengan dua konsultan iaitu syarikat Brilliant Management Qalbu (BMQ) yang diterajui oleh Ustaz Subhi, Ustaz Zul dan Ustaz Ramadhan dan juga syarikat saya Creative Questions Enterprise (CQE).

Di dalam program ini, seperti program Mind Power yang pernah saya jalankan selama ini, menekankan aspek pemahaman terhadap kebolehan minda dalam menangani segala konflik dan pemasalahan. Ada 3 topik besar di dalam program ini yang menyentuh kepentingan membuka minda dengan menulis matlamat, mempertingkatkan daya tahan diri apabila menghadapi masalah dengan melihat sikap dalam kreativiti dan juga topik terpenting iaitu memahami bagaimana ‘Syukur’ boleh mengubah cara kita melakukan sesuatu. Lebih menarik, peserta diberikan pendedahan kepada konsep bagaimana ‘Syukur’ boleh meningkatkan produktiviti dan kebolehan yang terpendam di dalam diri masing-masing.

IMR

Berikut adalah beberapa maklumbalas yang saya terima daripada para peserta mengenai program ini.

“Program ini haruslah diperluaskan kepada semua staff agar memperolehi dapat difahami pengisian dari konteks komunikasi, kewangan dan sebagainya.” – Janariah Jaafar, Institute of Medical Research,KL.

“Amat berkesan dan mudah dipraktikkan dalam kehidupan seharian.” – Suzidah bt Zainuddin, Institute of Medical Research,KL.

“Very interesting! Sekarang saya dah Nampak apa matlamat serta impian yang terpendam selama ini. Terima kasih En. Osman.” – Izan Shahrina, Institute of Medical Research,KL.

“Saya tidak pernah menghadiri kursus sebegini, seronok, senang difahami dan juga bermotivasikan diri saya agar selalu berfikiran positif dan berbaik sangka. Terima kasih En. Osman Affan, anda dapat memberi semangat baru kepada saya.” - Norlida Omar, Institute of Medical Research,KL.

“Suatu program yang cukup berguna untuk segenap lapisan umur, baik dari segi pemikiran mahupun spiritual.” – Norfarhana Khairul Fahmy, Institute of Medical Research,KL

“Antara banyak-banyak program yang saya pergi, inilah kali pertama program yang paling best. Memang masuk dalam kepala tentang apa yang En. Osman bercakap. Thanks En. Osman. Keep it up!.” – Norbaizura bt Nurizan Bakri, Institute of Medical Research,KL.

“Kursus ini amat bermakna dan berfaedah. Kursus ini membuka minda dan setiap impian/matlamat akan tercapai dengan usaha yang berterusan. Saya akan war-warkan kursus ini kepada kawan-kawan yang lain.” – Wan Marina Wan Mohamad, Institute of Medical Research,KL.

“Kursus yang penuh motivasi yang mendidik saya erti bersyukur dan sentiasa percaya bahawa saya juga berjaya dalam hidup ini.” – Hj Azali b Hj Bakar, Institute of Medical Research,KL.

“Moga program ini diperluaskan pada semua staff IMR yang lain.” – Noor Faezah Abdullah, Institute of Medical Research,KL.

“Dapat mengubah pemikiran dan pengurusan kewangan saya.” – Nik Fazlina Nik Mustafa, Institute of Medical Research,KL.

“Ia membantu menaikkan semangat baru yang sebenarnya dan keinginan dan dikecapi dengan usaha tanpa jemu diselangi dengan doa.” – Norziyana bt Idris, Institute of Medical Research,KL.

“Kursus yang sangat bertuah diikuti kerana apa diajarkan adalah yang berlaku dalam kehidupan harian tetapi kita yang tak pernah ambil peduli akan perkara tersebut.” – Sharifah Sharif, Institute of Medical Research,KL.

IMR

“Program ini memberi kesan yang amat mendalam terutama dalam penilaian diri dan kebolehan diri untuk berubah. Yang penting kita kena ada matlamat dan keyakinan dan selebihnya usaha untuk mencapainya. Kita kena hapuskan halangan minda yang melemahkan kita dan menghalang kita dari berjaya.” – Norul Ashikin Yahya, Institute of Medical Research,KL.

“Mudah dipraktikkan topic-topik yang dibincangkan dan seronok sepanjang berkursus.” – Mohd. Hafizul b Mohd. Hafizul, Institute of Medical Research,KL.

“Satu kursus menarik kerana banyak perkara baru yang dipelajari, penyampaian yang tidak membosankan dan mencuit hati.” – Jalilah Hasan, Institute of Medical Research,KL.

“Sesuatu kaum tidak dapat diubah, kecuali kaum itu sendiri yang mengubahnya. Program ini benar-benar memberi kesan kepada saya untuk lebih berubah kepada yang lebih positif, berinovasi dan bermatlamat.” – Nor Idayu Razali, Institute of Medical Research,KL.

“Penyampaian yang sangat menyeronokkan dan memberi kesan dalam diri saya.” – Noordini Abdullah, Institute of Medical Research,KL

“Saya sering menghadiri program seperti ini, biasanya saya menjadi pendengar yang akhirnya akan menjadi bosan. Tetapi kali ini, bukan setakat mendengar sahaja, tetapi aktiviti/praktikal amat menyeronokkan, dan banyak ilmu yang saya tahu untuk kehidupan harian saya dan juga meningkatkan prestasi perkhidmatan saya.” – Radzan Taib, Institute of Medical Research,KL.

“Ramai orang akan sedar supaya mereka patut bersyukur dengan apa yang ada.” – Dr. Mohd. Khadri Shahar, Institute of Medical Research,KL.

 

 

Osman Affan 

Hari ini entah kenapa saya teringat tentang satu komen/pertanyaan yang diajukan kepada saya beberapa bulan lalu. Komen ini diberikan oleh beberapa orang pelajar universiti yang bertugas sebagai urusetia dalam program pelajar yang mereka anjurkan. Ketika kami sedang berehat untuk minum pagi, seorang urusetia, mahasiswi tiba-tiba berkata kepada saya,

“Kerjaya En Osman sekarang ni, nampak semuanya dari dulu memang senang ye…” (lebih kurang beginilah komennya, saya tidak berapa ingat dengan jelas ayat-ayatnya).

“Apa maksud cik…?” Soal saya untuk kepastian.

“Maksudnya, bila saya baca background En Osman, nampak semuanya mudah je. Ye la, cemerlang zaman sekolah, pergi oversea, lepas tu buat master….dan sekarang buat program dengan pelajar. Semua nampak senang je kan?”

Saya ketawa kecil semasa mendengar komen ini. “Senang?” Hmmm….

Osman Affan

Jika dilihat latar belakang pendidikan saya, mungkin senanglah nampaknya. Sebagai contoh

 • UPSR 5A
 • PMR 8A SMKA Tok Jiring
 • SPM 6 Aggregat Kolej Islam Sultan Alam Shah, KISAS
 • Degree Accounting & Finance, UK
 • Master of Education, Counseling & Guidance, UIA Gombak.

Namun sebalik apa yang kelihatan mudah, tidak semestinya begitu. Bagi saya, apabila kejayaan sudah dicapai, kesukaran akan pasti dilupakan. Apabila kejayaan berjaya dicapai, laluan ke arahnya kelihatan begitu mudah dan jelas. Realitinya? Ia tidak begitu.

Di dalam program yang saya jalankan bersama pelajar, saya ada kongsikan beberapa kesukaran yang saya hadapi semasa belajar. Sebagai contoh, saya datang daripada keluarga yang agak susah. Semasa di dalam darjah enam, saya lihat sahabat sekelas asyik bercerita tentang pusat tuisyen yang mereka hadiri. Mereka kerap bergelak ketawa dengan lawak jenaka di tempat tuisyen dan apa yang selalu membimbangkan saya, mereka ini semua mempunyai banyak kelebihan untuk berjaya dalam bidang akademik. Mana tidaknya, apabila ada latihan dalam kelas, kerap kali mereka kelihatan begitu gembira kerana mereka pernah lakukan latihan tersebut di pusat tuisyen.

Pernah saya suarakan hasrat hendak masuk tuisyen kepada ayah saya. Ketika itu saya kurang faham masalah kewangan keluarga. Ayah saya mungkin tidak mampu untuk membiayai kos tuisyen. Jangan kata kos tuisyen, sepanjang darjah enam, saya hanya mempunyai sehelai baju sekolah sahaja! (Bayangkan hanya baju itu dipakai setiap hari daripada awal tahun hingga ke akhir tahun.)

Namun satu perkara yang hebat mengenai ayah saya ialah beliau sentiasa menanamkan sifat keyakinan diri dalam diri saya. Komen beliau apabila saya mahu masuk pusat tuisyen, “Orang macam mung ni tak perlu doh masuk tuisyen Mang.” (dalam loghat Terengganu sambil tersenyum). Daripada kata-kata itu, saya faham yang ayah saya cuba mengatakan bahawa saya ini sudah bijak dan tidak perlu pusat tuisyen untuk skor dalam peperiksaan. Adakah saya kecewa ketika mendengar jawapan ayah saya? Sudah tentu saya kecewa. Apabila saya kaji semula kini, apa yang ayah saya lakukan mendidik keupayaan diri saya untuk percaya kepada kebolehan diri sendiri meskipun tidak ada kelebihan seperti orang lain.

Jadi sepanjang darjah 6, seingat-ingat saya, saya tidak pernah minta apa-apa sangat daripada ayah saya. Cuma satu sahaja yang saya ingat. Ketika lebih kurang tinggal 4 minggu peperiksaan, ayah saya perlu pergi ke Kelantan kerana mengikut majikannya. Ayah saya bertanya kepada saya jika saya mahu beli apa-apa. Biasanya apa yang dipesan oleh kakak dan adik saya ialah sesuatu berbentuk makanan atau pakaian. Tetapi saya hanya minta ayah saya belikan saya 3 buku soalan latihan untuk peperiksaan UPSR. Alhamdulillah, setelah ayah saya pulang, benar-benar dia belikan saya 3 buku latihan tersebut.

Saya begitu seronok dan sayangkan buku-buku tersebut, saya langsung tidak tulis apa-apa di atas buku tersebut. Saya bimbang kalau saya tulis apa-apa nanti buku itu cepat rosak. Jadi apa yang saya lakukan setiap kali mahu buat latihan, saya ambil satu kertas kosong dan tuliskan jawapan kepada soalan-soalan di atas kertas kosong tadi. Buku itu semua ada lebih kurang 10 set latihan. Jadi, setelah saya habis buat latihan sampai ke set terakhir, saya ulang kembali buat latihan set pertama kerana ia kelihatan seperti baru dan belum pernah dibuat.

Percaya atau tidak, itulah sahaja 3 buku latihan yang saya gunakan sebelum peperiksaan sebenar UPSR. Alhamdulillah berkat doa ayah dan ibu saya, peperiksaan UPSR menjadi satu kenangan manis dalam hidup saya.

Persoalannya, adakah kesukaran itu membuat saya sedih, murung atau kecewa kini? SUDAH TENTU TIDAK! Seperti yang saya katakan awal tadi, kejayaan akan membuat segala kesukaran begitu mudah dilupakan. Jadi, satu lagi persoalan, adakah semuanya senang bagi saya? Sudah tentu tidak.

Osman Affan

Kini, keyakinan saya bahawa setiap yang susah akan disusuli kejayaan dan kemudahan adalah semakin kuat dan teguh. Ini ditambah lagi apabila saya membaca Al-Quran, Surah Al-Insyirah, ayat 5-8 yang bermaksud,’ Oleh itu (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Bahawa setiap kesukaran disertai kemudahan………

Jadi, jika kita sedang menempuh alam dan saat-saat kesukaran kini, jangan terlalu risau dan bimbang. Jika kita teruskan dengan usaha, sabar dan memohon pertolongan kepada Allah, saya percaya tidak ada halangan yang tidak boleh dihapuskan. Saya ucapkan selamat berjaya!

Next Page »